
Sistemul RO e-Transport are ca scop monitorizarea transporturilor de bunuri cu risc fiscal ridicat pe teritoriul național, care, pe baza codului UIT permite autorităților competente determinarea potențialelor puncte de deturnare din sau în lanțul de aprovizionare.
Modulul BOCP® e-Transport este o soluție integrată pentru generarea codurilor UIT necesare în procesele de import și export, iar pentru a utiliza modulul, la fel ca în cazul RO eFactura, este necesar să existe o semnătură electronică autorizată pentru CUI-ul firmei și este necesară o conectare la Sistemul e-Transport în mod similar cu RO e-factura.
Ce este un cod UIT?
Reprezintă codul unic generat de Sistemul RO e-Transport prin intermediul căruia se identifică bunurile aferente fiecărei relații comerciale care face obiectul transportului de bunuri cu risc fiscal ridicat.
Cum se face identificarea prin cod UIT?
deținerea codului UIT pe tot timpul transportului de către operatorul de transport rutier, în format fizic sau electronic, împreună cu documentul care însoțește transportul bunurilor cu risc fiscal ridicat.
e-Transport la facturare
Generarea unui cod UIT pentru o factură emisă:
Permite generarea rapidă a codului UIT direct din interfața facturii emise, tabul eTransport, completând detaliile necesare legate de livrare.
e-Transport Cargo Manager
Generarea codului UIT pentru o primire de marfă:
Facilitează generarea codului UIT pentru livrări trimise înaintea emiterii facturii și generarea codului UIT pentru livrări primite de la expeditori interni sau externi, oferind o interfață detaliată pentru introducerea informațiilor complete despre livrare.
Prezentarea procesului de generare a codului UIT pentru o livrare de mărfuri primite
În BOCP se începe procesul de creare al unui dosar transport în care se pot introduce detaliile necesare despre livrare. Pentru acest caz este necesar să existe mai multe informații despre livrare, un document care să conțină detaliile produselor livrate și detaliile vehiculului de transport.
Documentul de transport poate fi creat în 2 moduri:
- pe baza unui transfer intern – foarte util în cazurile când avem un transport între gestiunile firmei cu o valoare mare și este necesar obținerea codului UIT – sistemul BOCP generează dosarul de transport printr-o apăsare de buton de pe bonul de transfer, precompletând informațiile de pe bonul de transfer cum ar fi: Magazia, Data, Tip transport, Expeditor, Adresa de primire și lista mărfurilor transportate.
- din meniul Livrări eTransport – se generează dosar de transport din acest meniu în cazurile în care avem un import sau primim marfă din afara țării, având posibilitatea de a defini mai mulți transportatori cu același cod UIT.
Dosarul de transport include următoarele:
- documentul de livrare
- lista produselor (preferabil în tabel pentru import)
- la produse sunt date obligatorii: cod NC, denumire, cod, greutate netă și brută, cantitatea și prețul unitar
- detaliile despre organizatorul de livrare: numele, CUI, număr mașină, număr remorcă daca există
- legat de traseu este necesară introducerea adresei de expediție (în cazul transportului pe teritoriul țării) sau selectarea punctului vamal unde mărfurile ajung în țară
În dosarul de transport se introduc detaliile necesare despre livrare astfel:
- denumirea furnizorului care expediază produsele
- adresa de expediere
- furnizorul de transport (organizatorul de transport)
- un aviz, factura sau alt document care conține lista produselor
- produsele se adaugă pe listă prin trei metode:
- se introduc detaliile manual,
- se selectează din nomenclatorul de produse
- se pot importa folosind șabloanele disponibile și la receptii
- la un dosar de transport se pot atașa una sau mai multe facturi de transport, iar modulul centralizează mai multe informații pentru a urmări tot procesul de transport
- se permite crearea mai multor trasee cu transportator diferit cu același cod UIT, cât și editarea detaliilor la un cod UIT generat
- la primirea produselor și a facturii, există o optiune pentru a prelua dosarul de import la facturi primite, introducând numărul și datele facturii, iar din lista facturilor primite se poate genera recepția automat utilizând deja procesul implementat la facturile primite prin API și RO efactura.
Care sunt principalele beneficii alte utilizării modulului BOCP® e-Transport?
Simplificarea semnificativă a proceselor de import și export prin automatizarea generării codurilor UIT.
Reducerea timpului și efortului necesar pentru gestionarea documentelor vamale.
Reducerea riscului de erori umane.
Îmbunătățirea vizibilității și controlului asupra fluxurilor de transport.
Respectarea legislației în vigoare privind operațiunile de import și export.