RO eFactura și RO eTransport sunt cele mai dezbătute subiecte ale anului 2024 în domeniul antreprenoriatului.
Și mai ales, începând de la 1 Iulie, de când ANAF prin Direcția Generală Antifraudă Fiscală a început să desfășoare acțiuni ample de control având ca principal scop creșterea gradului de colectare a impozitelor și taxelor datorate bugetului de stat și întărirea capacității de urmărire și colectare a sumelor datorate bugetului de stat, mai ales în cazul transporturilor de bunuri, unde doar în primele patru zile ale lunii Iulie au fost aplicate sancțiuni de peste 20 milioane de lei.
Prin acest articol vrem să facem puțină lumină și să încercăm să răspundem celor mai frecvente întrebări atât ale clienților noștri care utilizează modulul eTransport din cadrul ERP-ului BOCP® CloudSales, cât și ale celor care se lovesc zilnic de nevoia de a genera acel cod UIT conform legislației fiscale.
Ce este un cod UIT?
Codul UIT reprezintă un cod unic generat de sistemul RO eTransport prin care se identifică bunurile cu risc fiscal ridicat transportate într-o relație comercială, transport desfășurat pe teritoriul României și transporturi internaționale de bunuri care încep sau se termină pe teritoriul României.
Cine are obligația declarării transporturilor în sistemul RO e-Transport?
Declararea transporturilor de bunuri în sistemul RO e-Transport, conform art 8 alin. (1) OUG 41/2022 revine următoarelor tipuri de utilizatori:
- destinatarului înscris în declaraţia vamală de import, respectiv expeditorului înscris în declaraţia vamală de export, în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul operaţiunilor de import sau export, după caz;
- beneficiarului din România, în cazul achiziţiilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat;
- furnizorului din România, în cazul tranzacţiilor interne sau al livrărilor intracomunitare de bunuri cu risc fiscal ridicat, după caz;
- depozitarului, în cazul bunurilor cu risc fiscal ridicat care fac obiectul tranzacţiilor intracomunitare aflate în tranzit, atât pentru bunurile descărcate pe teritoriul României spre depozitare sau pentru formarea unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri, cât şi pentru bunurile încărcate după depozitare sau după formarea unui nou transport pe teritoriul naţional din una sau mai multe partide de bunuri.
Importat de reținut: Declarantul este mereu entitatea română!
Categoriile de vehicule rutiere care fac obiectul monitorizării în sistemul RO e-Transport sunt cele care au o masă maximă tehnic admisibilă de minimum 2.5 tone, încărcate cu bunuri cu o masă brută totală mai mare de 500 kg sau o valoare totală mai mare de 10000 lei, aferente cel puțin unei partide de bunuri care face obiectul transportului, iar în cazul bunurilor transportate prin firmele de curierat (doar prestatori de servicii poștale), cele care au o valoare de peste 10000 lei și o greutate peste 31.5 kg/AWB (partidă de marfă).
Cine trebuie să dețină codul unic UIT?
Persoanele care trebuie să dețină codul UIT sunt:
- Operatorii de transporturi rutiere (șoferii) în format fizic sau online, însoțit de documentul care justifică bunurile cu risc fiscal ridicat pe care le transportă
- Operatorii economici care transportă bunuri cu risc fiscal ridicat proprii, în nume propriu, cu vehicule care îi aparțin, trebuie să dețină și să prezinte codul UIT în format fizic sau online împreună cu documentul care însoțește transportul.
Cât timp este valabil codul UIT?
Datele pentru generarea codului UIT se completează cu maxim 3 zile înainte de data transportului, nu mai târziu de punerea efectivă în mișcare a vehicului pe drumurile publice și are o valabilitate de 5 zile calendaristice în cazul transportului național, respectiv 15 zile calendaristice în cazul achizițiilor intracomunitare de bunuri aflate în tranzit pe teritoriul României și a operațiunilor comerciale prevăzute la art 2 pct 9 lit. g) și j) din OUG nr. 41/2022, începând cu data declarată pentru începerea transportului.
Utilizarea codului UIT de către operatorul de transport rutier peste termenul de valabilitate este interzisă. Dacă din orice motiv transportul declarat în sistemul RO e-Transport nu este finalizat în termenul de valabilitate a codului UIT, trebuie reluată operațiunea de declarare a transportului și obținerea unui nou cod UIT.
În funcție de tipul operațiunii, un cod UIT este valabil de la un anumit punct până într-un anumit punct.
Care sunt neregulile pentru care se aplică sancțiuni și care este valoarea contravențiilor?
Cu excepția utilizatorilor care au statutul de operator economic autorizat (AEO) pentru care aplicarea de sancțiuni va intra în vigoare de la 1 Ianuarie 2025, nerespectarea obligației de încărcare a datelor în sistemul RO e-Transport se sancționează cu amendă de la 10000 lei la 50000 lei în cazul persoanelor fizice și 20000 lei la 100000 lei în cazul persoanelor juridice, precum și confiscarea contravalorii bunurilor nedeclarate.
Contravenția se aplică și în cazul utilizării codului UIT peste termenul de valabilitate al acestuia, declararea în sistemul RO e-Transport a unor cantități diferite de cele care fac obiectul transportului de bunuri, precum și descărcarea pe teritoriul României a bunurilor care fac obiectul tranzacțiilor intracomunitare aflate în tranzit, cu excepția celor care fac obiectul depozitării sau formării unui nou transport din una sau mai multe partide de bunuri.