De la 01.01.2024 toate facturile emise între companii, B2B, trebuie transmise către sistemul Ro e-Factura în mod obligatoriu.

Decizia Consiliului UE 1553/2023 a fost a fost aprobată în data de 25.0.7.2023.

Firmele vor putea emite între ele numai facturi electronice, fără a mai fi necesar acordul destinatarului, acestea urmând să fie transmise autorităților prin e-Factura.

Autorităților române susțin că principalele obiective vizate de punerea în aplicare a sistemului obligatoriu de facturare electronică în sistem B2B sunt combaterea fraudei și a evaziunii fiscale, eficientizarea colectării, în special în domeniul TVA, îmbunătățirea competitivității operatorilor economici și reducerea costurilor administrative atât pentru contribuabili, cât și pentru administrația fiscală. Măsura a fost impusă și de faptul că România a înregistrat în mod constant, în ultimii ani, un deficit ridicat de încasare la TVA (35,7%, potrivit celui mai recent raport publicat de CE, pentru 2022).

În aceste condiții, specialiștii recomandă companiilor să înceapă pregătirile pentru generalizarea obligativității de a folosi e-Factura încă de la apariția proiectului de decizie a Consiliului UE.

Furnizorul ERP-ului de vânzări CloudSales, Real Life, este înregistrat în registrul RO e-Factura B2B din 01 aprilie 2022 și deja trimitem toate facturile către parteneri, prin sistemul electronic, simplu și rapid cu un click. Astfel toți clienții noștri care emit facturile prin ERP-ul nostru, trimit la rândul lor facturile prin acest sistem.

Este importat de menționat faptul că este în curs de implementare citirea facturilor încărcate în sistemul RO e-Factura, astfel toți utilizatorii ERP-ului CloudSales îți vor putea recepționa facturile de la furnizori dintr-o mișcare de mouse.

Alte informații care îți pot fii de ajutor:

https://kb.bocp.eu/view/0/565-sistemul-national-privind-factura-electronica-ro-efactura-si-facturarea-electronica-in-romania.html
https://kb.bocp.eu/view/0/564-transmiterea-facturilor-in-bulk-catre-efactura.html
×